Działanie i referencje

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

STANY ZAPALNE - PLAGA LUDZKOŚCI

Damian Janasz

KONFERENCJA RADOM 2019

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dlaczego inne oleje nie działają?!

Dr. Paul Clayton: https://drpaulclayton.eu/blog/fish-oil-upgrade-to-snake-oil/

 

 

Firmy produkujące olej rybny nie sprzedają oleju z węża. Może powinni…

 

Rozmawiałem z kierownictwem niektórych z największych firm zajmujących się olejem rybnym i przyznają (nieoficjalnie), że ich produkty nie działają. Ale, mówią - to świetny interes. Nieważne, że opróżniają oceany, wysuwają fałszywe obietnice i biorą pieniądze od klientów, którzy za ciężko zarobioną gotówkę otrzymują niewiele więcej niż niestrawność i fałszywe poczucie bezpieczeństwa. I z pewnością nie wydaje się, że to co mówią jest w dużej mierze fałszywe.

 

Metodologia Cochrane Collaboration wykorzystuje potężny zestaw narzędzi badawczych. Nie są one szczególnie dobrze przystosowane do mierzenia wpływu składników odżywczych, niemniej jednak Cochrane Collaboration opublikowała liczne metaanalizy pokazujące, że kwasy tłuszczowe omega 3 nie mają wpływu w większości wskazań (1-21); począwszy od łuszczycy i zaburzeń funkcji poznawczych po cukrzycę ciężarnych, retinopatię, przewlekłą chorobę nerek, IBD i ADHD.

 

Istnieją dowody na możliwą ale niewielką ich skuteczność (tj. nieosiągającą istotności statystycznej) w kilku innych schorzeniach, takich jak sarkopenia, rak, stan przedrzucawkowy, stwardnienie rozsiane i niealkoholowe stłuszczenie wątroby (22-31), ale dowody te nie są spektakularne. Jeśli chodzi o profilaktykę chorób serca, a z tego powodu większość konsumentów przyjmuje olej rybny, dane są beznadziejnie sprzeczne.

 

Dwie ostatnie metaanalizy (32, 33) i jedno duże populacyjne badanie kohortowe (34) sugerują, że oleje rybne zmniejszają zapadalność na choroby układu sercowo-naczyniowego, w tym postęp miażdżycy. Jedna z metaanaliz (34) wykazała, że ​​efekty ochronne były zależne od dawki, co zawsze jest przekonujące. Z drugiej strony, w trzech ostatnich potężnych badaniach klinicznych stwierdzono, że olej rybny nie ma wpływu na patogenezę chorób układu sercowo-naczyniowego ani w profilaktyce pierwotnej, ani wtórnej tych schorzeń (35-37). Jeszcze inna metaanaliza wykazała zerowe efekty, z wyjątkiem niewielkiego stopnia ochrony u osób, które od ponad dziesięciu lat dzielnie przyjmowały suplementy oleju rybnego (38).

 

Wszystkie te siedem ostatnich badań jest dobrze opracowanych, zaprojektowanych i prowadzonych przez uznanych naukowców, ale nie wszystkie muszą być prawidłowe. A może mogą? Myślę, że mogą… i że zagadka opiera się na wtórnej biodostępności.

 

Wprowadzenie kwasów omega 3 do krwiobiegu (pierwotna biodostępność) jest stosunkowo łatwe, ponieważ ludzkie mechanizmy w wchłaniania tłuszczów i olejów są skuteczne, chyba że mają problemy z woreczkiem żółciowym lub zewnątrzwydzielniczą trzustką. Pomimo przekonujących twierdzeń i reklam sprzedawców oleju rybiego o wyższości ich trójglicerydów, estrów lub wolnych kwasów tłuszczowych, wszystkie są zasadniczo wchłaniają się podobnie; i nie ma większego znaczenia, czy pochodzą z alg, kryla, ryb, wielorybów czy Eskimosów.

 

Żaden z tych czynników nie ma większego znaczenia. Poziomy kwasów tłuszczowych omega 3 we krwi nie mają znaczenia, z wyjątkiem zawartości kalorii. To nie jest miejsce, w którym mają swoje przeciwzapalne.

 

Stają się one prekursorami rezolwin, maresin i protekin oraz przeciwzapalnych eikozanoidów, takich jak PGE3, TXA3 i LTA5, dopiero po wbudowaniu ich do błon komórkowych żywiciela. Wprowadzenie ich do błon komórkowych jest wtórną biodostępnością (lub skutecznością biologiczną) i jest to procedura znacznie bardziej skomplikowana. Owoce morza to robią, ale olej rybny już nie nie. Wiem o tym, ponieważ otrzymałem dostęp do biblioteki ponad 600 000 wysuszonych próbek krwi, opracowanych przez Vitas Analytical Services (39). Jest to zdecydowanie największa tego typu biblioteka na świecie.

 

Profil lipidów błonowych wykonany przez Vitas Analytical Services pokazuje, że ci, którzy unikają oleju rybnego, mają średni stosunek 6:3 14,8:1 (40). To jest konfiguracja prozapalna. Konsumenci, którzy spożywali olej rybi od dziesięcioleci, a w wielu przypadkach od urodzenia (wybaczcie, są Skandynawami) mają nieco wyższe wskaźniki omega i średni stosunek 6:3 9,9: 1 (40). Jest to nieznacznie lepsze niż w pierwszej grupie, ale nadal działa prozapalnie; obie te grupy mają „normalną” (tj. wysoką) częstość występowania schorzeń zapalnych.

 

Z drugiej strony rybożercy mają doskonałe wskaźniki omega i proporcje 6:3, które zazwyczaj mieszczą się w zakresie od 2 do 3 (40). To działa przeciwzapalnie, a ta grupa ludzi ma znacznie mniej problemów zapalnych, co pokazuje, że olej rybny i tłuste ryby to dwie zupełnie różne rzeczy. W szczególności w tłustych rybach jest coś, co umożliwia wtórną biodostępność, ale czego brakuje w komercyjnych olejach rybnych. Jak od dawna podejrzewałem, jest to lipohilowy polifenol zwany florotaniną (41).

 

Florotannina, podobnie jak wiele polifenoli, ma szereg działań przeciwzapalnych, które współgrają zz kwasami omega-3 w kaskadzie zapalnej (42-50), a zatem są addytywne lub nawet ponadaddytywne. Wytwarzane przez te same algi morskie, które wytwarzają kwasy omega-3, trwale wiążą kwasy omega 3 i działają jako fantastycznie skuteczne przeciwutleniacze (51-55). Są również protektorami, niezbędnymi do umożliwienia transferu wrażliwych kwasów tłuszczowych omega-3 HUFA przez wiele poziomów troficznych i przez wiele miesięcy, zanim dotrą one nienaruszone do wierzchołka piramidy pokarmowej czyli do człowieka. Hamują również enzymy mealoproteinazy maacierzy pozakomórkowej MMP (56-58), wzmacniając w ten sposób działanie przeciwzapalne kwasów omega-3.

Zdolność florotannin do transportu kwasów omega 3 przez morską piramidę pokarmową pokazuje ich rolę w transferze kwasów omega-3 przez organizmy wielu różnych gatunków; w tym nas. Właśnie dlatego kwasy omega-3 z oleju z alg osiągają taki sam poziom w błonach erytrocytów, jak w przypadku tłustych ryb (59).

 

Po spożyciu tłustych ryb polifenole nadal działają jako protektory, dopóki omega 3 nie dotrą bezpiecznie do błon komórkowych. Tam omega 3 i florotaniny współpracują w inny sposób, tworząc skuteczną osłonę przeciwzapalną.

 

To wyjaśnia, dlaczego komercyjne oleje rybne nie działają. Najczęściej używają wersji witaminy E do ochrony oleju, zapominając, że witamina E staje się prooksydantem w obecności żelaza, hemu i / lub wysokich ciśnień parcjalnych tlenu (tj. 60-62). To by wyjaśniało, dlaczego osoby pijące olej rybny na ogół mają niskie wskaźniki omega 3 i wysokie proporcje 6: 3 w błonach komórkowych, a także słabe wyniki tak wielu badań klinicznych oleju rybnego; Omega 3 w dużej mierze nie docierają do miejsca docelowego w nienaruszonym stanie.

 

Jest to szczególnie prawdopodobne i widoczne w populacjach, w których spożycie polifenoli w diecie jest niskie, takich jak Ameryka Północna i Europa Północna. Jednak na obszarach, gdzie ludzie spożywają dietę zawierającą wyższe poziomy polifenoli, suplementy oleju rybnego byłyby bardziej skłonne do wykazywania pozytywnych rezultatów. Uważam, że jest to główna przyczyna obecnego braku konsensusu społeczności naukowej w tej sprawie. Spożycie karotenoidów również może odgrywać rolę, ale wydaje się, że nie jest tak skuteczne w utrzymaniu integralności kwasów omega 3 (63).

 

Alternatywnie, spożywaj olej rybny zawierający wstępnie rozpuszczone polifenole rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak te z oliwek. Jest ich coraz więcej, z których pierwszym był Balance Oil.

 

Kolekcja zaschniętych próbek krwi, o której wspomniałem wcześniej, pokazuje, że osoby pijące Balance Oil mają profile lipidów błony komórkowej podobne do tych, które mają osoby jedzące owoce morza (40). To pokazuje, że olej Balance nie jest olejem rybnym, ale faktycznie "oleistą rybą w postaci płynnej".

 

Wracając do sedna sprawy. Kwasy tłuszczowe Omega 3 niewątpliwie mają pewną zdolność tłumienia dysfunkcji śródbłonka (64, 65), podobnie jak polifenole (66, 67). Ja i wiele tysięcy innych badaczy stwierdziliśmy, że połączenie tych dwóch jest wysoce synergistyczne i konsekwentnie pomaga tam, gdzie zawodzi olej rybny. Ponadto nie wymaga recepty. Dla odmiany produkt farmaceutyczny Vascepa również wykazuje korzyści sercowo-naczyniowe obniżając poziom trójglicerydów(tj. 68-70), ale moim zdaniem jest źle skomponowany, potencjalnie szkodliwy i oparty na przestarzałej wiedzy naukowej.

 

Postscriptum. Kiedy oskarżyłem producentów oleju rybnego o sprzedaż oleju z węża, była to ukryta niespodzianka. Olej z węża był pierwotnie chińskim lekarstwem pochodzącym z węży wodnych żyjących w wodach chłodnych i zimnych. Ich olej składa się w około 30% z EPA (71, 72), a ponieważ EPA pochodzi z podstawy morskiej sieci pokarmowej, olej z węża będzie również zawierał florotaniny. Tradycyjnie był stosowany w leczeniu zapalenia stawów i innych stanów zapalnych i prawie na pewno był tak samo skuteczny jak obecnie oleje Balance.

 

Kiedy sceptycy opisują olej Balance jako "olej z węża" , mają więcej racji niż sądzą.

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Jak dbać o zdrowie, by dożyć do 100 lat, doradza jeden z najlepszych naukowców z Oxfordu - dr Paul Clayton.

Jest on autorem wielu artykułów naukowych i książek. Jedna z nich nosi tytuł "OUT OF THE FIRE".

Za nasze zdrowie odpowiedzialna jest proporcja omegi 6 do omegi 3 w naszym organizmie.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Dr Paul Clayton przedstawia problem starzenia się skóry i jego rozwiązanie,

poprzez zastosowanie unikatowego kosmetyku SKIN SERUM firmy Zinzino.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Grażyna Osiowa - dietetyk, promotor zdrowia, przedstawia co należy uczynić, by cieszyć się doskonałym zdrowiem.

Udowadnia w sposób naukowy jak produkty Zinzino wpływają korzystnie na nasze zdrowie i tym samym,

mogą przedłużyć nasze życie.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Komórka - wykład dra Bogdana Szymańskiego nagrany podczas szkolenia Zinzino w Zamościu 27 stycznia 2018 r.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Wyniki badań: cholesterol i trojglicerydy - miesiąc używania Oleju Zinzino - Omega 3 i Witamina D3

- kobieta w wieku 53 lat

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Referencje zadowolonych Klientów korzystających z produktów firmy Zinzino: BalanceOil , BalanceXtend, Protect itd.

- prezentacja firmy i produktów odbyła się w Zamościu 5 marca 2016r.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Film o witaminach i minerałach Zinzino - doktor zdrowia publicznego Zuzanna Jeziorska

- świetny wykład o synergii oraz polaczeniu witamin i minerałów i przyswajaniu ich.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

Fragment wykładu dr Paula Claytona z Oxfordu, na temat stworzonego przez niego rewelacyjnego zestawu fito składników odżywczych, witamin i minerałów w produkcie BalanceXTend do odbudowy tkanek organizmu człowieka.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Dr Paul Clayton - wybitny naukowiec z Oxfordu omawia działanie, odkrytej na nowo a znanej od stuleci rośliny

stosowanej do zmniejszania uczucia stresu,poprawy nastroju poprzez wspieranie prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mózgu oraz funkcji psychologicznych i umysłowych. Bardzo pomocny przy depresji.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Kobieta 52 lata z nadwaga i mimo tego w ciagu 3-ch miesiecy picia oleju uzyskała  99 % czystości żył a wszystkie parametry tego badania w normie:

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Wykład dr Paula Claytona z Oxfordu na temat najnowszych osiągnięć naukowych na temat MIKROBIOMU

i produktów Lean Shake Firmy ZINZINO. Aktualnie mamy do wyboru 4 smaki w tym dwa dla vegan.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Firma ZINZINO działa od 2005 r w 33 krajach i zmienia na lepsze życie ludzi.

Przeprowadziła ponad 160 tys. testów krwi na zawartość i proporcje kwasów tłuszczowych.

Z produktów BalanceOil, Xtend korzystają najlepsi sportowcy świata, kadra narodowa Polski i Legia Warszawa.

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------